Karpiai, laukiniai karpiai, ir kodėl karpiai?

O Jūs pabandykite pasigalynėti su laukinuku, jį suvilioti savadarbiu masalu, įvesti į graibštą, nusifotografuoti ir paleisti, būtinai paleisti. Tai nepakartojamas jausmas, malonumas ir adrenalinas. Visos žuvies sugavimas suteikia malonumą, bet laukinio karpio reikėtu dauginti iš keleto kartų.

Anglai jau virš 30 metų kaip sėkmingai gaudo karpius su baltyminiais kukuliais (boiliais). Į Lietuva šis gaudymo būdas ir visos su tuo susijusios mados atkeliavo maždaug prieš 20 metų. Per šiuos metus išmokome tikrai daug ir manyčiau net prisivijome pradininkus. Skaitau didžiausias pasiekimas – tai pagarba žuviai. Principas pagavau-paskerdžiau, pasikeitė į įžuvinau-pagavau-paleidau. Vis daugėja ežerų, tvenkinių, kuriuos prižiūri karpininkų klubai, ar susibūrę bendraminčiai, juos įžuvina už savo asmeninęs lėšas ir džiaugiasi laimikiais.

 

Karpininkai, kaip ir visi kiti žmonės turi savo principus, įsitikinimus ir žvejybos būdus. Vieni daugiau dėmesio skiria gamtos malonumams, stovyklavietės komfortui, geram poilsiui su gera kompanija, kiti stengiasi ir daro viską, kad pagauti kuo daugiau žuvies, dar kiti stengiasi bet kokiomis sąlygomis  suvilioti savo gyvenimo didžiausią laimiki, bet visų gaudymo principas labai panašus, kokybiški pašarai ir masalai. Kuo toliau, tuo didėja pašarų pasiūla ir labai sunku darosi išsiaiškinti jų kokybę ir sudėtį. Boilių gamybai naudojama gan nemažai sudėtinių dalių, kurių dalis būna ne natūralios kilmės, sintetinės. Maisto pramonė pažengusi labai toli, maisto dažikliai, skonio stiprikliai, amino rūgštys, apetito žadinimo papildai ir t.t. Ar viskas, kas įdėta i boilius yra tinkama žuviai? Į šį klausima manau atsakyti nėra lengva. Ne kartą esu girdėjas, kai smulkūs, ar tik kurie gaminasi boilius dėl savęs, vardija dešimtys komponentų, kurie įeina į kukulio sudėtį, bet, ar tai teisingai? Paklausus kokį poveikį daro toks, ar kitoks komponentas, žmogus neturi tikslaus atsakymo, tik kažkur kažką girdėjo, kad tai yra gerai.

Pabandykime išsiaiškinti boilio sudėtį ir jo komponentų paskirtį, bei naudingumą.

20120428_133236_RESIZE